Stichting De Poorters van Naarden

Stichting De Poorters van Naarden

Verslag uit Hongarije

Somogyviszló                                                                                                         10- 01- 2017

Het nieuwe jaar is net 10 dagen nieuw, voor iedereen de aller beste  wensen.
En heel, heel hartelijk dank voor de giften die het hele jaar ingebracht zijn.
Heel hartelijk dank voor de financiële giften ,zonder deze giften is het onmogelijk om de goederen hier naar toe te sturen.

Het jaar,
Het afgelopen jaar was weer een pracht jaar om op terug te kijken , de vrachtwagens waren weer bom vol  met mooie bruikbare spullen , die hier zeer welkom zijn.
De stichting de Poorters van Naarden  en vrijwilligers  zorgen er weer voor om onze noodlijdende mede mens in dit deel van Hongarije  te steunen met o.a.  kleding, schoenen ,meubels ,potten ,pannen en nog veel meer .
Maar ook de kinderen worden niet vergeten , er is ook altijd speelgoed bij ,daar zijn wij zeer dankbaar voor .

Baby,
De baby spullen worden met veel zorg ingepakt dat is ook altijd zeer welkom.
De laatste vrachtwagen is naar Somogyhatvan gegaan ,daar zijn in 2016  twintig baby's geboren vertelde de burgemeester ons ,de baby kleding en andere spullen kwamen goed van pas.

Meisje,
Er stond in november een meisje bij ons aan het hek hoog zwanger ,zij moest eind december bevallen en woont zo'n 125 km bij ons vandaan ,zij vroeg of wij nog babykleertjes hadden en een kinderwagen, bedje enz. , zij had dus nog niets .
Nee sorry ,wij hebben ook niets voor je ,maar ik ga het vragen voor je .
Sommige mensen denken dat wij een winkeltje hebben ,en het zo van de plank kunnen pakken ,nou dat is dus niet zo .
Gelijk een mailtje naar Paul en Boukje ( de stichting de Poorters van Naarden) of er in de laatste vrachtwagen nog baby spullen mee komen .....yes ...van alles wat .
Belletje naar het meisje dat er van alles mee komt en dat wij het mee naar huis nemen .
Afspraak gemaakt en het kind was de koning te rijk .
Dit kan dankzij de stichting de Poorters van  Naarden , maar zonder uw hulp kan dit dus niet.

Breiwerk,
Dames die hun uiterste best doen met het breien van prachtige  truitjes ,mutsen, sjaals ,wantjes enz., wat een prachtig handwerk ,de kinderen zijn hier erg blij mee .
Wij geven deze gebreide spullen aan kleuters tussen de 3,5 en 6 jaar dat doen wij op een kleuterschool.
De kleine truitjes , mutsen ,sjaals enz. laten wij achter bij de schooljuffrouw ,zij weet precies wie nog broertjes en zusjes hebben.

Schoenendozen,
Hebben deze reis heel veel schoenendozen gekregen van een school  uit Bussum.
Deze hebben wij uitgedeeld op drie kleuterscholen, zoals gewoonlijk komen wij altijd jongens schoenendozen te kort , in Nederland zijn er meer meisjes dan jongens denk ik ,hier is het net anders om, dus moeten wij van meisjes jongens dozen maken .
Als de kinderen  in oktober / november ons zien op school om te vragen hoeveel jongens en meisjes er zijn , dan komen zij naar ons toe met een brede glimlach op hun gezichtje ,ze pakken je hand en brengen je naar de juf.
Dit is best ontroerend , de arme stakkers die uitkijken naar zo'n mooi gevulde doos.
De schoenendozen gaan naar de kleuterscholen in de dorpen Kis Hárságy , Széplak en Somogyapati , de dozen die over zijn gebleven brengen wij naar een kinderopvang .
In het dorp Széplak kunnen wij niet komen dit moet te voet , tractor of vierwiel drive.
Het moet een prachtig dorpje zijn , hebben vorig jaar samen met de onderburgemeester van Vásárosbéc en onze huisarts geprobeerd er naar toe te lopen ,dat was in oktober ,waren te laat vertrokken ,zijn halverwege terug gegaan anders waren wij niet voor het donker terug .
Maar dit jaar gaan wij het zeker doen in het voorjaar  , het moet er prachtig zijn.

kerstpakketten ,
Hebben dit jaar heel veel kerstpakketten rond kunnen brengen .
Waren dit jaar lekker op tijd klaar met de boodschappen doen voor de kerstpakketten .
Waren voor het slechte weer klaar met alles rond te brengen.
Het rondbrengen gebeurd altijd via de burgemeesters , wij vragen aan hen wie er in aanmerking komen voor een tas vol heerlijk heden .
Zij maken een lijst , wij maken een afspraak welke dag en tijd wij dan komen, er gaat dan iemand mee ,maar vaak gaat de burgemeester zelf mee ,behalve in ons dorp dat weten wij zelf .
Dit is zo geweldig dat dit mogelijk gemaakt kan worden door u financiële giften .....DE KERSTPAKKETTEN ACTIE , echt super .
De monden vallen vaak open van wat zij tegen komen in de tas.
Bij velen rollen de tranen over hun wangen en word ik bijna plat gedrukt door een omhelzing .
Zoveel lekkers , wat zij zelden of nooit kunnen kopen.
De uitkeringen zijn heel laag ,en als je geen werk hebt maar toch voor de gemeente mag werken krijg je +-54000 ft per maand dat is nog geen 200 euro per maand waar een gezin van moet leven.
Maar word je niet uitgekozen door de burgemeester om te mogen werken dan is de uitkering ongeveer 26000ft nog een 100 euro per maand.
Ga er maar aanstaan.
De kerstpakketten is een geweldige actie ,deze mensen zijn jullie zeer dankbaar .

Hulp,
Het is nog steeds zeer noodzakelijk dat de mensen hier in de dorpen in Hongarije geholpen worden, de armoede is erg hoog , de werkeloosheid is heel erg hoog.
Natuurlijk kan niet iedereen geholpen worden, maar waar het kan zou de stichting de Poorters van Naarden helpen ,wij zijn blij dat wij de stichting kunnen helpen om alles in goede banen te leiden .

STEUN  de Stichting DE POORTERS VAN NAARDEN  met,
Kleding ,schoenen , dekens ,kleine meubels zoals ,stoelen ,tafels , kastjes , bedden , potten, pannen ,glaswerk, borden ,kopjes en nog veel meer ,het is nog steeds nodig.
Maar vooral met uw financiële hulp , zonder vrachtwagens kan de stichting  niets beginnen.
Onze hartelijke dank.

Vriendelijke groeten,
Bertus en Betsy de Graaf - Bosch
Hongarije .

Verstuurd vanaf mijn iPad

Stichting De Poorters van Naarden